Over mijzelf"Beweging is leven"


Jarenlang verblijf in Afrika heeft mij zeker geïnspireerd en aangezet tot het gebruik van levendige kleuren. Kleuren die een eigen palet vormen. Naast kleur speelt beweging een grote rol in mijn werk. Kenmerkend voor mijn manier van werken is de ontmoeting tussen figuratief en abstract. Daarom kun je spreken van zowel impressie als expressie. Vorm, beelden en ervaringen die bij mij binnenkomen worden tijdens het proces van het schilderen door mij "bewerkt".

In de beginjaren - vanaf 1978 - hield ik mij vooral bezig met technieken als batik (naakt), houtskool (veemarkttaferelen, portretten), pastel (naakt), en aquarel (veemarkttaferelen). Vanaf 1990 ben ik me meer en meer gaan toeleggen op het werken met acryl. Onderwerpen zijn onder meer: klaprozen, koeien, paardenpolo en slipjacht; voornamelijk op grote doeken. Daarnaast portretten van mensen, koeien, paarden en honden. Soms ook in potlood. Meestal werk ik thematisch. Een bepaald thema werk ik op verschillende manieren uit. Om er een paar te noemen:Klaprozen

Voor mij zijn dit schitterende bloemen. In het voorjaar zie je soms hele velden met klaprozen, als een rode zee. Deze schijnbaar fragiele bloemen, die je veelal op armoedige grond aantreft, trotseren de natuurkrachten. Klaprozen verstaan de kunst om zo mee te buigen met de wind dat ze later ongedeerd weer overeind veren. Voor mij voeren deze rode klaprozen een soort levensdans uit , energiek en vol levenskracht.

 


Koeien

Ik ben opgegroeid op een boerderij, en dus gewend aan buitenleven en dieren. Als ik aan koeien denk, ruik ik al de zomer, het pas gemaaide gras en de koeienvlaaien. Ik hoor de wind en het gezoem van vliegen op de vlaaien. Een koe betekent rust voor mij. Ze is zichzelf genoeg. Deze robuuste nieuwsgierige dieren noden mij tot kleurrijk verfgebruik.


 

Paarden, polo en slipjacht

Bij paardenpolo gaat het mij vooral om de dynamiek van het spel. Ik raak gefascineerd door het unieke samenspel tussen ruiter en paard, een soort symbiose. Deze energie probeer ik te pakken te krijgen op het doek.

Bij de slipjacht gaat het mij ook om het samenspel tussen ruiter, paard en in dit geval hond(en), maar hier is de dynamiek geheel anders:  het wedstrijdelement tussen de ruiters ontbreekt, want hier bepalen de honden het spel. Deze leidende meute trekt ruiter en paard in vol enthousiasme met zich mee. En dit alles ook nog eens in een prachtige, natuurlijke omlijsting....wat een inspiratiebron voor mij!Portretten

Ook heel boeiend is voor mij het maken van portretten, vooral van kinderen.

Al schilderend tast ik af. Het is een wachten totdat het kind zich in haar / zijn wezen laat zien. Dit is waar het mij om gaat:  om uiteindelijk het wezenlijke in het kind weer te geven.